Alle Media


Treffers 1,451 t/m 1,500 van 2,575     » Zie Galerij

    «Vorige «1 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ... 52» Volgende»

 #   Klikplaatje   Beschrijving   Verbonden met 
1451
J.G. Bloem opent zijn fotografisch atelier (1893)
J.G. Bloem opent zijn fotografisch atelier (1893)
J.G. Bloem heeft in juli 1893 zijn fotografisch atelier geopend. Dit houdt in dat alle portretfoto's van zijn makelij dus van of na 1893 zijn.
 
1452
J.Korteweg wordt aanbevolen door aantal Slandenaars  voor de Provinciale Staten verkiezingen.
J.Korteweg wordt aanbevolen door aantal Slandenaars voor de Provinciale Staten verkiezingen.
 
1453
J.P. Overgaauw, David van Trigt, Piet van der Wal, Jan Kranenburg, Arie Quispel, Juul van Trigt, Daan Mooldijk, Adrie van der Wal.
J.P. Overgaauw, David van Trigt, Piet van der Wal, Jan Kranenburg, Arie Quispel, Juul van Trigt, Daan Mooldijk, Adrie van der Wal.
Opname van fotograaf Piet Mooldijk (Piet Hopeloos).
Voor woning familie Stoof in de moestuin van vrouw De Winter, die de producten uit de tuin in een winkel op het Lange Slob verkocht.
 
1454
J.T terecht voor meineed/diefstal (1898)
J.T terecht voor meineed/diefstal (1898)
Terecht stond J.T. (Jan Touw), 32 jaar , slager te Zuidland. De aanklacht luidt : als zoude hy , terwyl by vonnis van het kantongerecht te Brielle dd. 18 Mei 1898 hem in eene civiele procedure van Jacob van Pernis Jzn., bakker, wonende te Spykenisse, als eischer contra hem (beklaagde) als gedaagde was opgelegd af te leggen den na te noemen eed , ter openbare terechtzitting van gemeld kanton-gerecht van 8 Juni 1898, mondeling, persoonlyk, opzettelyk, wetende hij tooh dat na te melden verklaring valsch was, onder eede hebben afgelegd de navolgende valsche verklaring : Ik zweer dat het niet waar is , dat eischer op dun 11 December 1895 aan my gedaagde beeft ter leen verstrekt de som van honderd gulden , dat hot dus ook ntut waar is , dat alstoen tusschen eischer en iny gedaagde is overeengekomen dat die gelden binnen drie maanden na dien datum mueateu worden terugbetaald , dat het dus almede niet waar is, dat gedaagde zich op dien datum jegens eischer heeft verbonden aan de betaling van renten van gemeld bedrag van f 100 ad 6 ten honderd jaars, gerekend vanaf 11 December 1895 tot den dag der voldoening, dat het mitsdien ook niet waar is , dat de eischer van mij gedaagde te vorderen heeft de by do introductieve dagvaarding gevorderde som van f 100 en renten.
Beklaagde ondervraagd beweert naar waarheid te hebben gezworen . Nimmer heeft hij van Van Pernis f 100 ter leen ontvangen ; wèl had deze hem die beloofd .
Van Pernis verklaarde daarentegen op 11 December 1895 aan beklaagde f 100 te hebben geleend voor den tijd van drie maanden . Het geld bestond uit 40 rijksdaalders. De vrouw van Van Pernis verklaarde hierbij tegenwoordig geweest te zyn. Op verzoek van haar man had zy dezen de sleutels gegeven van het kabinet, waarna haar man beklaagde f 100 in zilvergeld had gegeven; of dit ryksdaalders waren kon deze getuige zich niet herinneren .
Het O.M. achtte bewezen het aan beklaagde ten laste gelegde en vorderde diens veroordeeling tot drie jaar gevangenisstraf .

Uitspraak: veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf.

11 Nov . Het openbaar ministerie bij het Haagsche gerechtshof vorderde gisteren bevestiging van het vonnis der rechtbank te Rotterdam, waarbij een slager alhier tot negen maanden gevangenisstraf was veroordeeld wegens meineed in een civiel geding voor het kantongerecht te Brielle met betrekking tot een vordering van f 100 wegens geleend geld .
 
1455
J.vd B uit Zuidland staat terecht voor geweldpleging (1880)
J.vd B uit Zuidland staat terecht voor geweldpleging (1880)
In de zitting der Arr . Rechtbauk te Rotterdam van Dinsdag jl . stond de volgende persoon terecht :
J . v . d . B ., wonende te Zuidland , bekl . van geweldpleging jegens een bedienend beambte . Eisch 14 dagen gevang .
In bovenstaande zaak over 8 dagen uitspraak
 
1456
J.W. Hagenbeek zoekt flinke dienstbode (1896)
J.W. Hagenbeek zoekt flinke dienstbode (1896)
 
1457
Jaapje vd Poel (gehuwd met dokter Hofman).
Jaapje vd Poel (gehuwd met dokter Hofman).
 
1458
Jaarmark 1888 ook weer geweest en rustig verlopen (1888)
Jaarmark 1888 ook weer geweest en rustig verlopen (1888)
De kermis alhier, in bet laatst der gepasseerde week gevierd en in de beste orde afgeloopen , behoort alweder tot het verledene .
Ër was zeer veel volk op de been, dat zich vroolijk doch betamelijk langs 's Heeren straten bewoog. Al is men zelf geen groot voorstander van die buitengewone drukte , de humaniteit brengt mede , dat men het billyke , dat de menschen , welke het geheele jaar door zwoegen , om aan den kost te komen , ook eens een uitspanning hebben. De boog kan niet altijd even strak gespannen zijn.
De kramers, vooral degenen, die in zoetigheid deden en de beide mallemolens hebben veel te doen gehad .
Een welverdiend woord van lof mag niet onthouden worden , aan het alhier sedert zes maanden gestationeerde detachement der Koninklijke Marechaussee , voor de uitstekende goede diensten door hen bewezen . Ook nu weder werd de goede orde en rust door deze ferme politie-mannen, benevens de gemeente-politie , uitstekend bewaard .
Mocht het kunnen zijn , dat wij hen voortdurend in ons midden konden behouden, het zou een zegen voor de gemeente zijn .
 
1459
Jaarmarkt 1875
Jaarmarkt 1875
Even als andere jaren is hier de Kermis in de beste orde en harmonie afgeloopen , eenvan de schoonste kermissen op het platteland is gewis de onze . Vooreerst ziet men in dekom der gemeenjbe allerlei verschillenden soor - ten van kramen , draaimolens etc . en ten 2dehebben de kasteleins van dit jaar het hunneer ook aan gedaan , om het den kermisgangerzoo pleizierig mogelijk te maken . Bij den Heervan Es ontmoet men een orkest muziekanten uit Rotterdam , als ook bij den Heer Cohen een harmoniegezelschap hetwelk veel amusement ver - schaft , en ten laatste bij den Heer van Drieleen orkest Rotterdamsch muziek onder leidingvan den Heer S . S . Fhilipse uit Brielle die ookniet vergeet het gezelschap op een of andereComique scène te vergasten . Eere aan allen die deze kermis met hunne tegenwoordigheid enbijstand hebben helpen vieren
 
1460
Jaarmarkt 1889 weer geweest / Bijbelschoolkinderen mogen geen handwerkles volgen (1889)
Jaarmarkt 1889 weer geweest / Bijbelschoolkinderen mogen geen handwerkles volgen (1889)
17 Sept . De kermis met den geheelen aankleve van dien, behoort alweder tot het verledene ; er is dit jaar ook weder duchtig kermis gehouden; van alle kanten kwamen de liefhebbers aan , doch de goede orde werd geen oogenblik verstoord ; men was vroolijk tot het uitgelatene toe, doch , als de vrede maar bewaard blijft, dan gunt men gaarne die ontspanning aan degenen , die het gansche jaar moeten tobben, om aan den kost te komen; de boog kan niet altyd even strak gespannen zijn.
Gisteren is bier het teleurstellend bericht ontvangen, dat de heer W. Oudegeest, predikant te Vlijmen en Henikhuizen, voor het beroep naar de Nederduitsch Hervormde gemeente alhier bedankt heeft.
Het rooten van het vlas is thans afgeloopen ; over het geheel genomen is bet dit jaar tamelijk geslaagd. De kwantiteit zal ongeveer per bonder grooter zijn dan anno passato .
De kwaliteit is goed . Sedert 1863 is alhier zulk een gewas niet geweest ; dientengevolge zijn de vooruitzichten voor den arbeider , gedurende den aanstaanden winter gunstig .
De tarwe is goed, de gerst middelmatig , de haver slecht tengevolge der vele regens, de paardeboonen kilo goed , de aardappelen middelmatig ,
van 100 tot 200 hectoliter per hectare . Zonder handel .
— Onze gemeenteraad heeft afwijzend beschikt op het adres van eenige ouders , wier kinderen onderwys genieten op de school met den bijbel , en die verzocht hadden, om hunne kinderen gratis te mogen doen deelnemen aan het onderwys in de handwerken , dat voor rekening der gemeente aan de leerlingen der openbare school gegeven wordt
 
1461
Jaarmarkt Zuidland (1892)
Jaarmarkt Zuidland (1892)
De kermis behoort ook hier weder tot het verledene ; twee caroussels , een aantal kramen en een groote menigte feestelijk gezinde bezoekers , dat alles werkte mede , om de zoogenaamde „ Hanse markt ", van ouds bekend , om de uitbundige vreugde , maar ook om de goede orde, die er steeds heerscht, in eere te houden.
Het muziekkorps van Abbenbroek gaf op het dorp eenige goed uitgevoerde nummers ten beste, hetgeen niet weinig tot de vroolyke stemming bijdroeg. Wij hopen dat gezelschap nog vele malen in onze gemeente te hooren
 
1462
Jaarmarkt Zuidland goed verlopen (1884)
Jaarmarkt Zuidland goed verlopen (1884)
Xuidtand , 14 Sept . De kermis met al zijn ap - en dependentiën , behoort weder tot het verledene . Zooals men dit hier steeds gewoon is, liep dit volksfeest weder in de beste orde af; de van heinde en verre opgekomen zeer talrijke menigte, even als de bewoners dezer plaats, waren in eene vroolijke stemming en genoten dubbel, doordat moeder natuur het feest met uitstekend herstweder opluisterde. De Misanthroop moge zulke feestvieringen afkeuren , niet alzoo de menschenvriend, die zonder ergernis zien kan, zooals het spreekwoord zegt: // dat de zon in 't water schijnt". Dat men vroolijk was en dat een ieder zich op zijn manier vermaakte met den inhoud van het volksdeuntje :Jij komt van avond de deur niet meer uit " was overal merkbaar, want niemand bleef thuis. Nu, man of vrouw die het geheele jaar ^ in touw " zgn, mogen waarlijk wel eens een paar dagen van ontspanning hebben , „ de boog kan niet altgd even strak gespannen zijn *.
De goede orde werd geen oogenblik verstoord, lof komt daarvoor toe aan de feestvierenden in het algemeen en aan het bezadigd optreden van rijks- en gemeentepolitie in het bijzonder .
 
1463
Jaarmarkt/kermis 9 september 1986 heeft veel regen.
Jaarmarkt/kermis 9 september 1986 heeft veel regen.
9 September . De kermis is alhier in vollen gang . Jammer dat nu en dan eene re - genbui de vreugde verstoort . Toch weet men dit te overkomen , en vluchten honderde paren de met goede muziek bezette zalen van dhr . Van Es enh Van Driel , alsmede die van mej . Cohen , binnen . Dat zij , bonevens de vele koek en galanteriekramen , goede zaken mogen maken , gunnen wij van harte .
 
1464
Jaaroverzicht financien gemeente Zuidland (1888)
Jaaroverzicht financien gemeente Zuidland (1888)
1 Sept . De gemeente-rekening is voorloopig vastgesteld in ontvangst op f15657,39 5 en in uitgaaf op f 14955,22 , zoodat zjj sluit met een batig saldo van f 702,17 5 j voor het onderwijs werd uitgegeven f4310,00 5 en voor het armwezen f 1000 .
 
1465
Jaarrekening Gemeente Zuidland // stand der gewassen (1887)
Jaarrekening Gemeente Zuidland // stand der gewassen (1887)
9 Augustus . Uit de door Burgemeester en Wethouders den gemeenteraad aaugeboJen rekening en verantwoording , wegens inkomsten en uitgaven dezer gemeente over het dienstjaar 1886 , blijkt , dat het totaal bedrag der ontvangsten is f 13140 , 95 a en dat der uit - gaven f 11575,84 , zoodat het voordeelig saldo bedraagt f 1565,15 .
— De vlas campagne heeft onder zeer gunstige omstandgheden een aanvang genomen het product is mooi van kleur en heeft een ferme lengte, de vlassers hebben, zooals men dit van hen gewoon is ook dit jaar weder een flinken voorraad opgedaan, zoodat de vlijtige arbeider dezen herfst en winter niet van verdiensten en werk zal verstoken zijn .
De tarwe is nu aan de beurt , om hare standplaats te verlaten ; algemeen is de roep over de voortreffelijkheid yan dat gewas . De weilanden doen het minder goed en met recht worden daarover klaagliederen aangeheven ; de melkopbrengst vermindert bij den dag , ook de tuinvruchteu en de aardappelen verlangen zaer hard naar regen ; in mees dan negen weken waren wij er van verstoken . De tegenwoordige buitengewoon droge zomer doet denken aan dien van het jaar 1868 , toen de hemelsluizen ook maar zeer zelden open waren .
 
1466
Jaarvergadering Protestantenbond Zuidland en omstreken (1879)
Jaarvergadering Protestantenbond Zuidland en omstreken (1879)
26 Oct . Gepasseerden Vrijdag - avond waren de leden der afdeeling Zuidland en Omstreken van den Nederlandschen Protestantenbond , geconvoceerd tot het bijwonen der laatste vergadering van het saisoen 1878/79 ; de opkomst kon beter geweest zijn ; zulks is te betreuren , daar , alhoewel in zulk een laatste vergadering geen lezing wordt gehouden , in dezelve belangrijke huis - houdelijke besprekingen plaats hebben , welke in zeer nauw verband staan tot den bloei der afdeeling . Onze geachte praeses , de WelEerw . heer J . Schuttevaer , predikant te Simonshaven , opende de vergadermg met eene kernachtige rede , waarbij het den leden vooral op het hart werd gedrukt om een ieder in zijnen kring voor de belangen der bond te propogandeeren , daardoor het ledental te vermeerderen , en eenmaal lid zijnde , deze hoogst nuttige , de zuivere godsdienst van Christus bevorderende bijeenkomsten trouw te bezoeken tot aankweeking van de vrije vroomheid .
Nadat de beide aftredende bestuursleden , de heeren J , Kluit en A . Visscher , herkozen waren en den penningmeester , den heer P . J . Bloem , hulde en dank was gebracht voor zijn finantiëel beheer , wordt den leden de blijde tijding mede - gedeeld , dat nu reeds de overtuiging bestond , dat de aanstaande spreekbeurten op waardige wijze zonden worden vervuld door eenige heeren predi - kanten , welke die taak welwillend hebben aanvaard ;
, zoodat de vrienden van het licht op godsdienstig terrein weder menige leerzame en genotvolle avond te wachten staat . De eerstvolgende verga - dering zal reeds in de eerste dagen der vofgende maand gehouden worden .
— Door den omroeper is den volke bekend gemaakt , dat tegen den lOen der volgende maandbij genoegzame deelneming , best winter - rundvleesch alhier verkrijgbaar zal worden gesteld , tegen 30 cents het halve kilo
 
1467
Jacob Alphenaar
Jacob Alphenaar
 
1468
Jacob de Hoog, familie advertentie overlijden
Jacob de Hoog, familie advertentie overlijden
 
1469
Jacob van der Velde wint 100.000 gulden.
Jacob van der Velde wint 100.000 gulden.
 
1470
Jacob van Meurs koopt woning (1934)
Jacob van Meurs koopt woning (1934)
Jaccob van Meurs Jacobszoon Junior, veldarbeider te Zuidland bekent aan de 'Vereeniging ter bevordering van de verkrijging van onroerend goed door landarbeiders' een schuld van F 3345,- tegen 3%. Hij verleent hypotheek op een huis met bouwland te Zuidland, kad. A 542.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
840
Aktedatum:
18/07/1934
Aard van de akte:
Schuldbrief
Naam notaris:
Adriaan Diederik van Bergeijk
 
1471
Jacobus Buis overlijdt vermoedelijk aan de gevolgen van een zonnesteek bij het grasmaaien (26 juni 1878)
Jacobus Buis overlijdt vermoedelijk aan de gevolgen van een zonnesteek bij het grasmaaien (26 juni 1878)
28 Juni . Eergisteren kwam een ijverig en oppassend arbeider alhier , genaamd J . B.,op een zeer noodlottige wijze om het leven ; alhoewel zich den vorigen avond onpasselijk gevoelende, toog hij evenwel den volgenden ochtend weder aan het gras maaien , met het ongelukkig gevolg , dat hij niet weer levend in zijn woning zoude terugkeeren . Vermoedelijk maakte een zonnesteekeen einde aan zijn werkzaam leven .
De deelneming is algemeen bij dit zoo plotseling en treurig sterfgeval
 
1472
Jacomijntje Hoogenboom beroofd van hoofdsieraden (1846)
Jacomijntje Hoogenboom beroofd van hoofdsieraden (1846)
 
1473
JAIL Gerrit Kabbedijk: persoonskenmerken zoals opgetekend bij insluiting gevangenis Breda.
JAIL Gerrit Kabbedijk: persoonskenmerken zoals opgetekend bij insluiting gevangenis Breda.
 
1474
JAIL: Gerrit Kabbedijk: Persoonskenmerken bij insluiting gevangenis Breda in 1912.
JAIL: Gerrit Kabbedijk: Persoonskenmerken bij insluiting gevangenis Breda in 1912.
 
1475
Jan Bakker uit Abbenbroek krijgt hypotheek van Arie Bartel Elshout (1934)
Jan Bakker uit Abbenbroek krijgt hypotheek van Arie Bartel Elshout (1934)
Jan Bakker, landbouwer te Abbenbroek bekent aan Arie Bartel Elshout, schoenmaker te Zuidland een schuld van F 3000,- tegen 4,5%. Hij verleent hypotheek op een huis met bouwland te Abbenbroek, kad. A 1299 en een huis met boomgaard en weiland aan de Oudelanschendijk te Abbenbroek, kad. A 1342, 1333 en 467.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
789
Aktedatum:
28/03/1934
Aard van de akte:
Schuldbrief
Naam notaris:
Adriaan Diederik van Bergeijk
 
1476
Jan Gerard Bloem, fotograaf.
Jan Gerard Bloem, fotograaf.
Jan Gerard Bloem, fotograaf.
 
1477
Jan Hazejager, landbouwer, agent voor spaansche veevoeder (1880)
Jan Hazejager, landbouwer, agent voor spaansche veevoeder (1880)
 
1478
Jan Hoogstad in de rechtbank voor doodslaan eenden te Hekelingen (1891)
Jan Hoogstad in de rechtbank voor doodslaan eenden te Hekelingen (1891)
Arrondissementsrechtbank te Rotterdam . Zitting van 15 September .
J . H ., arbeider , geboren te Zuidland , woonachtig te Hekelingen , staat terecht , als hebbende op 25 Juni 6 jonge eenden van P . Bakker , te Hekelingen , doodgeslagen en medegenomen .
Aan den bekl . wordt gevraagd , of hij zich aan dat feit had schuldig gemaakt .
Beklaagde betuigt den heeren rechters , dat hij deze dieren heeft doodgeslagen , omdat hij in de vaste meening verkeerde , dat het wilde eenden waren . Hij heeft ze toen in een doek geknoopt en bij zijn baas , L . Schipper , gebracht en daar gelaten . Hij had van dezen geen cent voor zijn presentje willen hebben .
President . „ Hoe zagen die eenden er uit ?"
Bekl . „ Die eenden hebben meer kennis aan mij dan ik aan hen ."
President . „ Dat is maar gekheid , ge hebt heel goed gezien , dat die eenden gele pooten hadden . Waar zwommen zij ?"
Bekl „ In den Nieuwen Uitslag ". President . „ Die eenden zwommen in de nabijheid van de woning van Bakker en ge wist heel goed , dat ze u niet toebehoorden ."
Bekl . „ Als ik geweten had , dat het tamme eenden waren geweest , dan had ik het niet gedaan ."
President . „ In allen gevalle wist gij , dat die eenden u niet toebehoorden ."
Bekl . „ Ja , dat is waar , maar ik was in de vaste overtuiging , dat het wilde eenden waren ."
President . „ Gij moogt wilde eenden ook niet doodslaan ."
Bekl . Beroept zich op ( zoo als hij het uitdrukt ) zijn onkennis.
P . Bakker , landbouwer te Hekelingen , als get . optredende , verklaart , aan den Nieuwen Uitslag te Putten , te wonen en getuigt , dat hij op datum voornoemd jonge eenden had . Hij had die eenden ' s morgens nog gezien eu miste ze , toen hij van zijn werk terugkwam .
President . „ Welke kleur hadden die eenden ?" Get . „ Grauw ."
President . „ Verraistet gij geen zes stuks jonge eendjes ?"
Get . „ Neen , ik ben er vijftien kwijt geraakt ." President . „ Waaraan kan men herkennen , dat men met tamme eenden te doen heeft ?"
Get . „ Dat de pootjes aan den gelen kant zijn ."
President . „ Herkent gij die veeren ?" ( Voor de balie ligt een zakje mot veeren .) Get . „ Het is de eigenste soort ." De bekl . herkent de veeren niet . De president voegt hem toe , dat hij die eenden slecht bekeken heeft .
Bekl . „ De eenden hebben meer kennis aan mij , dan ik aan hen ."
President. „Maar je hadt toch kennis genoeg om ze dood te slaan ."
L . Schipper , bouwman te Hekelingen , treedt nu als get . op . Get . herinnert zich nu , dat bekl . in dienstbetrekking tot hem staat , en doelt dit den president mede .
Get . verklaart verder , dat bekl . op datum voor - noemd , met 5 of 6 eenden bij hem is gekomen en dat hij heeft gezegd : „ baas , wil je die hebben ?" De pooten van de beesten waren met een touwtje aan elkander gebonden . De get . heef t die eenden laten plukken en heeft ze opgegeten , doch hij moet er niets meer van hebben , er deugt niets van .
President . „ Zijn er dan grauwe , tamme eenden ?" Get . „ Ja , er zijn grauwe tamme en wilde eenden , en ik heb ze ook aangezien voor wilde . Schipper moet nu ook de veeren zien en herkent die , als te hebben behoord aan de eenden , welke hem gebracht zjjn .
President . „ Bracht bekl . u wol eens meer een - den te huis ?"
Get . „ Nog nooit heeft hij mij iets te huis gebracht ."
President . „ Maar , toen hij u die eenden bracht , wat zeidet gij toen wel ?" Get . „ Niks , mijnheer !"
President . „ Dat is toch raar , als zoo'n man bij zijn patroon aankomt met eendjes , dan zal die toch al licht geneigd zijn te vragen , hoe kom je er aan ?"
Get . „ Toch heb ik niks gevraagd ." President . „ Nu , dan zou ik u toch raden , om als zij weer met dergelijke presentjes bij u komen , te vragen , hoe komt gij er aan , want gij zoudt daarmee in groote ongenaamheden kunnen komen ." Bekl . tot den president . „ Ziet u het te sussen - deeren , mijnheer , ik heb het geld er voor in mijn zak , ik wil niet , dat Bakker schade heeft ."
President . „ Dat kan niet , wij zitten hier niet , om zaakjes te sussen ."
Vrouw L . Holslag , huisvrouw van Wander , treedt als get . op . Zij verklaart , dat zij op 25 Juni 6 jonge eendjes heeft geplukt .
President . „ Hadden zij geen gele pootjes ?" Get . „ Ja , de twee grootste ." President . „ Willen gele pootjes niet zeggen , het zijn tamme eenden ." Get . „ Dat weet ik niet ."
President . „ Nu , dan zijn de veeren toch door de politie bij je in beslag genomen ?" Get . erkent dit .
I . Damen , veldwachter te Spijkenisse , verklaart , dat hij Vrijdag 26 Juni de veeren in beslag heeft genomen bij L . Holslag , doch dat hij overigens van den diefstal niet afweet .
Rechter . „ Hebt gij wel eens meer gehoord , dat die man zich aan diefstal schuldig maakte ?"
u is niets bekend ten nadeele
Get . „ Nooit ."
Rechter . „ Dus van dien man ?"
Get . „ Niets ."
gij di © eenden van hebben zien zwemmen-
Rechter . „ Maar dan zult ook wel in de sloot
Get . „ Ja , voorzeker ."
Rechter . Bij gevolg moet bekl . ze ook wel hebben zien zwemmen ."
Get . „ Dat is zoo ."
De Officier van Justitie is er ook van overtuigd , dat bekl . de eenden moet hebben zien zwemmen . ZEd . achtb . kwalificeert het feit diefstal en eischt f 5.00 boete , subsidiair 5 dagen hechtenis .
Zoodra bekl . hoorde , dat hij boete moest betalen , wilde hij al dadelijk het geld uit zijn zak halen , om het te voldoen . De president beduidde nu den man , dat hij wel gewaarschuwd zou worden , als hij betalen moest .
 
1479
Jan Kabbedijk
Jan Kabbedijk
 
1480
Jan Klok aangehouden voor diefstal, ontsnapt maar wordt weer gevat (1880)
Jan Klok aangehouden voor diefstal, ontsnapt maar wordt weer gevat (1880)
13 Sept . In den nacht van den 10 op den 11 dezer mocht het den brigadier - titulair van de Rijksveldwacht Cornelis van Elst , gestationneerd te Spijkenisse , en onzen Rijksveldwachter Gerrit Benjert , gelukken , den persoon van Jan Klok , opperman alhier wonende , op heeterdaad te betrappen op diefstal van ruim een half hectoliter paardenboonen , uit de nieuw gebouwde doch nog onbewoonde woning van den heer M . van der Poel onder Abbenbroek , alwaar hij als opperman gewerkt had .
Te Abbenbroek in voorloopig arrest gesteld , wist de arrestant te ontvluchten en toog naar hier , zoo het schijnt om van zijn vrouw afscheid te nemen en zoo mogelijk nog wat van de kermis te profiteren , doch de politie vond dit minder passelijk en arresteerde hem andermaal en bracht hem onmiddelijk onder sterk geleide naar Rotterdam ter beschikking van den officier van justitie aldaar .
Terwijl elk weldenkende zich verheugt , dat de delinquent achter slot en grendel zit , komt den Rijksveldwachters een woord van lof toe , wegens deze arrestatie en de bijzondere takt en het beleid daarbij betoond .
Onder het zeer drukke kermisgewoel , den misdadiger in het oog te houden , hem bij het verlaten van het dorp , bijna een uur lang in den stik - doukeren nacht , ongemerkt te volgen , en na liet volvoeren van don diefstal aan te houden , voor - zeker zulks verdient ten volle een zeer eervolle vermelding
 
1481
Jan Klok hoort een half jaar cel eisen na diefstal (1880)
Jan Klok hoort een half jaar cel eisen na diefstal (1880)
In do zitting der arr.-rechtbank van Donderdag 23 dezer , werd o . a . do volgende persoon veroordeeld :
J . K ., arbeider , wonende te Zuidland , bekl . van diefstal van een half mud boonen . Eisch een half jaar gov . cell . In bovenstaande zaak over 8 dagon uitspraak .
 
1482
Jan Klok veroordeelt tot zes maanden cel voor diefstal (1880)
Jan Klok veroordeelt tot zes maanden cel voor diefstal (1880)
In de zitting der Arr . Rechtbank te Rotterdam van Donderdag 30 September werd o . a . de vol - gende persoon veroordeeld :
J . K ., arbeider , wonende te Zuidland , bekl . van diefstal van een half mud boonen , tot een half jaar gevangenis.
 
1483
Jan Stoof getracht te beroven van horloge (1892)
Jan Stoof getracht te beroven van horloge (1892)
22 December. Gisteren avond omstreeks half acht ure werd de 13-jarige Jan Stoof even buiten het dorp brutaal door een manspersoon aangerand, met het doel, om hem zijn horloge te ontnemen ; door den flinken tegenstand van den jongeling werd dit niet ten uitvoer gebracht . Van weerszijden werden een paar messteken toegebracht , waarop de booswicht op den loop ging met een zich bij hem bevindend vrouwspersoon.
De flinke kordate houding van den gemelden jongeling kan niet genoeg geroemd worden.
 
1484
Jan van Essen aangesteld als polder secretaris (1887)
Jan van Essen aangesteld als polder secretaris (1887)
27 Juni . Tot secretaris van den polder Zuidland , in plaats van wijlen den heer J. Kluit , is door de stemgerechtigden benoemd de heer Jan van Essen alhier.
— Met het grasmaaien is een aanvang gemaakt ; zooals te verwachten was zit er niet veel op, en het is zoo hard "als koperdraad", zeggen de maaiers , een gevolg van de exorbitante droogte. de hemelsluizen zijn dus wel vast gesloten, en zoo lang als Je wind zoo boog blijft , zullen ze wel niet geopend worden .
Algemeen is de wensch naar regen .
 
1485
Jan van Gijzen voor het gerecht voor brutaliteit tegen marechaussee (1888)
Jan van Gijzen voor het gerecht voor brutaliteit tegen marechaussee (1888)
Sedert 6 maanden zijn , wegens de kerkelijke troebelen te Zuidland , aldaar de marechaussees gestationeerd . Zy moesten verschillende plagerijen ondervinden , tot op 21 Juli de 19 jarige arbeider J . v . G . een ' brigadier opzettelijk tegen het lichaam liep en een duw gaf . De eisch luidde tegen G . 7 dagen gèv .
 
1486
Jan Zoeteman Bzn vraagt bouwknecht om in Amerika te werken (1894)
Jan Zoeteman Bzn vraagt bouwknecht om in Amerika te werken (1894)
 
1487
Janna de Lange
Janna de Lange
 
1488
Jannetje Nieuwenhuizen verleent hypotheek op huis aan Kapoenstraat (1934)
Jannetje Nieuwenhuizen verleent hypotheek op huis aan Kapoenstraat (1934)
Jannetje Nieuwenhuizen, winkelierster te Zuidland, bekent aan Pieter Essenberg, aannemer te Hellevoetsluis een schuld van F 1400,- tegen 4,75%. Zij verleent hypotheek op een huis waarin 2 woningen aan de Kapoenstraat te Zuidland, kad. B 1745.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
847
Aktedatum:
19/07/1934
Aard van de akte:
Schuldbrief
Naam notaris:
Adriaan Diederik van Bergeijk
 
1489
Jannetje Vermaat, familie advertentie, overlijden
Jannetje Vermaat, familie advertentie, overlijden
 
1490
Joh. van Beek: Te koop aangeboden Snijselderijzaad
Joh. van Beek: Te koop aangeboden Snijselderijzaad
 
1491
Joh. van Toledo zoekt een seraphine orgel (1896)
Joh. van Toledo zoekt een seraphine orgel (1896)
 
1492
Johannes Lammerse zoekt knecht (1898)
Johannes Lammerse zoekt knecht (1898)
 
1493
Johannes van Essen, nachtwaker en klepperman (1884)
Johannes van Essen, nachtwaker en klepperman (1884)
Zuidland , 18 Dec . Aanstaanden Dinsdag avond zal op de bovenzaal van den heer A. van Dijk alhier, onder directie van den heer H. Cohen , dansonderwijzer te Brielle , een kinder- en groot bal gehouden worden, afgewisseld door comische voordrachten van den heer en mevr . Nieuwenhuizen uit Rotterdam ; een en ander opgeluisterd door flinke muziek .
Te oordeelen naar het programma en de ruime deelneming, belooft deze avond veel goeds .
— Onder de minst benydenswaardige gemeentebetrekkingen behoort voorzeker dat van nachtwaker of klepperman ; toch treft men onder henmannen aan, die een groot aantal jaren de goêgemeente het nachtelijk uur hebben verkondigden voor hare veiligheid waakten . Onder de - zulken bekleedt onze nachtwaker , Johannes van Essen , een eervolle plaats ; als hij op 31 dezer het middernachts - uur heeft aangekondigd, heeft hij gedurende 30 jaren bovengenoemde betrekking vervuld . Gedachtig aan Van Alphen '» dichtregelen :
Goede Klepper, houd de wacht
Ik ga slapen, goeden nacht ,
zy het den jubelaris gegeven, nog vele jaren zijn lastig baantje te blijven vervullen .
— Omtrent de veiligheid van personen en eigendommen , kan tegenwoordig met den meesten lof en tevredenheid melding worden gemaakt .
 
1494
Jongen gevallen van schuur-til bij maken schommel (1875)
Jongen gevallen van schuur-til bij maken schommel (1875)
6 Febr . LI . Zaterdag waren eenige jongens van 10 a 12 jaar bezig om in een schuur een schommel te maken ; daartoe was een hunner boven op den til geklommen , waar hij door een duizeling werd bevangen en van een hoogte van ettelijke voeten op den dorschvloer viel . De jongen werd bewusteloos te bed gelegd en scheen zich inwendig bezeerd te hebben ; gelukkig echter bleek , dat er geen beenderen van hem gebroken waren en dat het met de inwendige kneuzing ook nog al schikte ; althans de kleine patiënt bevindt zich redelijk wel
 
1495
Joost Lammerse neemt hypotheek voor woning te Zuidland (1934)
Joost Lammerse neemt hypotheek voor woning te Zuidland (1934)
Joost Lammerse te Zuidland bekent aan Helena Wilhelmina Bijvank, onderwijzeres te Rotterdam, een schuld van F 3500,- tegen 4,5%. Hij verleent hypotheek op een huis te Zuidland, kad. B 1835.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
881
Aktedatum:
28/09/1934
Aard van de akte:
Schuldbrief
Naam notaris:
Adriaan Diederik van Bergeijk
 
1496
Jubileum voor bode J. van Essen (1877).
Jubileum voor bode J. van Essen (1877).
Verledene week Dinsdag vierde de heer J . van Essen alhier zijn 40-jarig jubilé als bode van déze gëmeènte en de polders Zuidland , Velgersdijk en Nieuw-Stompaard . Door de leden van de besturen dier polders werd den jubilares een fraai zilveren geschenk aangeboden .
 
1497
Jubileum watermolenaar Jacob Herwijnen
Jubileum watermolenaar Jacob Herwijnen
12 September. Aanstaanden Maandag den 15 dezer, zal het veertig jaren geleden zijn , dat Jacob Herwijnen als watermolenaar voor de polders Zuidland en Velgersdijk werd aangesteld .
Gedurende dien tijd heeft de jubilaris steeds met de meeste nauwgezetheid zijn plichten getrouw en actief vervuld . Van het toenmalige polderbestuur is er nog slechts een in leven , en wel de tegenwoordige dijkgraaf, de heer Maarten van Rij.
 
1498
Judith Levie en Martin de Jongh (huwelijk 1934)
Judith Levie en Martin de Jongh (huwelijk 1934)
 
1499
Jules Blanc
Jules Blanc
Jules Blanc was Frans en diende dus in het Franse leger. Hier werd deze foto gemaakt.
 
1500
K. Oosthoek, vertegenwoordiger voor verz.maatschappij.
K. Oosthoek, vertegenwoordiger voor verz.maatschappij.
 

    «Vorige «1 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ... 52» Volgende»