Pieter Herrewijnen

Mannelijk 1808 - 1866  (58 jaar)


 

Bezig...



Metalen Kruis

Toen België zich in 1830 via een opstand wilde losmaken van ‘Holland’ werd door Koning Willem getracht met geweld de Belgen alsnog binnen de grenzen te houden. Deze actie zou later bekend worden als de tiendaagse veldtocht. Soldaten die aan deze ‘heldentocht’ hadden meegedaan, kregen later op 12 september 1831 het Metalen Kruis 1830-1831. Ook Slandenaars hebben toentertijd in het leger gediend, dat overigens succesvol was. In die zin, de Belgen werden verslagen maar door de Franse en Katholieke steun werd toch onafhankelijkheid afgedwongen.

Via Familysearch en het nationaal archief zijn veel van de militaire registers inmiddels op het internet inzichtelijk gemaakt. Hierin is te zoeken maar alleen op naam. Voor de meeste onderzoekers is dat genoeg, maar ik wil het liefst natuurlijk op geboorteplaats zoeken want ik ben op zoek naar Slandenaars.
Het zoeken is voor mij dus lastiger. Inmiddels heb ik twee Slandenaars gevonden die het Metalen Kruis hebben gekregen .
Het mooie van het militaire register van die tijd is, met gebrek aan de fotografie natuurlijk, dat werd omschreven hoe iemand er uit zag. Dat levert informatie op over hoe onze voorouders er uitzagen. Natuurlijk is het leuk om te weten wat de kleur van de ogen en het haar was, maar ook wat meer klinische omschrijvingen als “hoog voorhoofd” en “grote neus” spreken tot de verbeelding en misschien wel herkenbaarheid.
Er werd toen ook nog gebruik gemaakt van oude lengtematen, namelijk de el (1m), de palm (10cm), duim (1 cm) en de streep (1mm).

Zo is er Pieter Herrewijnen, geboren in 1808 in Zuidland en dus ten tijde van de strijd 22 jaar oud, met bruin haar en blauwe ogen. Zijn lengte komt op ongeveer 1m71cm.
Hij is de strijd goed uitgekomen want hij is in 1838, gewoon weer in Zuidland, getrouwd met Maria Hoogstad en zijn kinderen en kleinkinderen zijn ook Slandenaars gebleven. Daarom zou het leuk zijn om te weten te komen of Pieter’s onderscheiding in de familie is gebleven?
Pieter is op 58 jarige leeftijd in 1866 in Zuidland overleden.

De andere Slandenaar die ik ben tegengekomen is Benjamin van Hoffen, geboren in 1811 in Zuidland en ten tijde van de veldtocht 19/20 jaar jong. Bruin haar, bruine ogen en een vrij klein mannetje van 1m59.
Ook hij overleefde de strijd en Benjamin trouwde in 1835 in Abbenbroek met Macheltje Ruighaver en later (ca 1846) verhuisde het gezin naar Oud-Beijerland waar hij in 1862 als weduwnaar hertrouwde met Jannigje van Vliet. In 1891 overlijdt hij daar op 80-jarige leeftijd.

Inmiddels ook gevonden: Cornelis Bottenberg, Jan van Essen, Teunes Swaneveld.


Eigenaar/BronArjen
Datum1830-1831
Bestandsnaammetalenkruis.JPG
Bestandgrootte359.26k
Dimensies1200 x 872
Verbonden metCornelis Bottenberg; Jan van Essen; Pieter Herrewijnen; Benjamin van Hoffen; Teunes Swaneveld




Webmaster Message

Oude foto's, verhalen en andere documentatie zijn onmisbaar in het behouden van het Zuidlands genealogisch erfgoed. Neem contact op en help ons het Zuidland van vroeger te reconstrueren en te behouden voor de toekomst.